top of page

Veiligheid en verbinding

Laten we beginnen met twee statements: Om onveiligheid en pijn te kunnen onderzoeken is een bepaalde mate aan veiligheid nodig. En, emotionele kwetsingen zijn vaak in het contact of door het gebrek aan contact met andere mensen ontstaan. Alleen in het juiste contact met een andere kunnen deze wonden weer helen. 

De basis van een effectieve sessie is veiligheid en vertrouwen in het contact tussen jou en mij. Het is niet vanzelfsprekend dat je je op een nieuwe plek en met een nieuw persoon onmiddellijk op je gemak voelt. Daarom neem ik vooral in het begin van een samenwerking ruim tijd om op jouw af te stemmen, je daar te ontmoeten waar je nu bent en voldoende veiligheid en vertrouwen te laten ontstaan. Ondertussen gaan we stap voor stap aan de slag om jouw hulpvraag dieper te onderzoeken.

ansgar-scheffold-pAGEj6ATDuw-unsplash.jpg

Werkwijze

Het gaat over jou. Ik luister naar jouw woorden, ik kijk naar wat je lijf doet, en ik neem waar wat ik voel in onze ontmoeting. Ik nodig je uit om zelf nieuwsgierig te worden naar wat er in jou gebeurt en om daar expressie aan te geven. Dat doe ik op verschillende manieren. Door onderzoeksvragen te stellen en inzichtgevende informatie te geven. Door gebruik van verschillende methodes en frameworks zoals bio-energetica, Reichiaans ademwerk, karakteranalyse, Gestalt, Somatic Experiencing (Peter Levine) en de Polyvagaal Theorie (Steven Porges). En vooral door in jouw proces aanwezig te zijn. Zonder goed en fout. Eerbiedig aan de wijsheid van het leven zelf.

Sessies zijn een samenwerking waaraan we allebei ons deel bijdragen. Jouw deel is voornamelijk om jezelf in te brengen met je gedachtes, je gevoelens en je vragen. Mijn deel om de geschikte interventies aan te reiken, die je net aan het randje van het bekende brengen en een stap naar nieuw gebied uitnodigen. Want daar zit de groei en de heling. 

Dat kan een spannende reis zijn en het vraagt moed om uit je comfort zone te bewegen. Om te kijken wat er echt gaande is. Om angst, verdriet en boosheid te voelen. Om dingen uit te spreken die je tot nu toe voor jezelf hebt gehouden. Om het masker steeds weer een beetje meer af te nemen en je ware zelf te laten zien. Ik ken deze plek zelf goed en ik begeleid je graag op je reis. Samen onderzoeken we ook hoe je weer terug kan bewegen naar wat meer ontspanning nadat je in contact kwam met de spanning in jou.

Terug bewegen naar het bekende zou je kunnen zeggen. En toch is er dan net iets anders, je hebt iets nieuws ervaren, je bent een stukje gegroeid. Je comfort zone is net een stukje groter geworden. Er is een nieuwe werkelijkheid met nieuwe mogelijkheden.

Van overleven naar leven

In onze jonge jaren hebben we allemaal meer of minder de ervaring gemaakt dat onze natuurlijke levendigheid afgewezen of op de verkeerde manier beantwoord werd. Omdat we als kleine kinderen en baby's afhankelijk van onze omgeving zijn, is dat pijnlijk voor ons en het kan zelfs levensbedreigend lijken. Door het ontwikkelen van zogenaamde overlevingsstrategieën proberen we de pijn minder te voelen en de situatie te overleven. We onderdrukken onze natuurlijke impulsen en passen ons aan de omgeving aan. En dat werkt, gelukkig. 

Maar vaak worden de overlevingsstrategieën die ons als kind hebben geholpen onbewust de automatische manier waarop wij als volwassene nog steeds handelen. We zijn daardoor niet vrij om te kiezen en we onderdrukken nog steeds onze natuurlijke impulsen. Dat kost veel energie. Wat ons toen heeft gered werkt nu juist tegen ons.

In lichaamsgerichte psychotherapie werken we hiermee. We onderzoeken welke strategieën we hebben ontwikkeld, hoe die zich in ons lijf, emoties, gedrag en gedachtes hebben gemanifesteerd, en wat ons helpt om ons daarvan te bevrijden. Als we minder onderdrukken hoe we echt zijn, dan kunnen we meer ontspannen en krijgen we meer energie ter beschikking. We komen in contact met onze natuurlijke kracht en kunnen nu kiezen wat we willen doen. We stoppen met alleen maar te overleven, en beginnen vrijer te leven.

yan-berthemy-xtwHtfPvVUM-unsplash.jpg
bottom of page